Læs 15 min. om dagen: Sådan læser du 52 bøger på et år

Siden mine tidlige teenage år har jeg elsket at læse. Det at fordybe mig i et andet univers og fuldstændig glemme verdenen og problemerne omkring mig. Jeg kan huske, at jeg som barn fik lov til at læse i en bog i 30 min. inden jeg skulle lægge mig til at sove. Så i flere år læste jeg som minimum 30 min. hver dag. Jeg kan ikke huske, hvor mange sider eller hvor lang tid jeg var om at læse en bog – men min hastighed har hvertfald ikke været høj. Faktisk har min læse hastighed igennem mine teenage år nok ikke blevet synderlig forbedret. Simpelthen fordi det ikke har været et fokus.

I mit voksen liv, hvor jeg ikke har læst hver dag har en bog typisk taget 3-6 måneder for mig at læse færdig. Så jeg læste 3-4 bøger på et år.
Sidste år besluttede jeg mig derfor for, at jeg ville øge antallet af bøger jeg læste om året. Det krævede jeg satte mere tid af til at læse og i hverdagen med børn kunne jeg ikke få det til at hænge sammen. Ved et tilfælde falder jeg så over en podcast af Jim Kwik, kaldet Kwik Brain.

Jim underviser i hukommelsesteknikker og ikke mindst speed-reading. Og efter at have lyttet til hans episode og set nogle foredrag med ham på Youtube – bl.a. denne:

Besluttede jeg mig for at teste hans kursus af i speed-reading. Lang historie kort, idag læser jeg jeg mellem 40-50 bøger om året. Mit største problem er, at kunne finde nok bøger.

Vores udfordringer

Vores største udfordring når vi læser er at vi læse i den hastighed vi snakker – forstået på den måde, at vi fra barn af har lært at læse inden i os selv. Helt konkret betyder det, at når jeg læste, så sagde jeg alle ordene højt for mig selv i hovedet. Så skulle jeg sætte tempoet op, så skulle jeg også sige ordene hurtigere og det var en stor begrænsning i forhold til at øge min hastighed.

Det kan sammenlignes lidt med, at hver gang vi ser et vejskilt, så ville vi skulle sige hvad det betyder. Men det gør vi ikke. Når jeg ser et stop-skilt, så ved jeg det betyder stop. Det er ikke nødvendigt for mig at sige det højt i hovedet.
Og samme metode kan sagtens oversætte til når man læser – det kræver en del træning, men vores hjerne genkender ord og har som sådan ikke behov for at vi siger dem.

At sige alle ordene højt gør også at din hjerne slår fra, fordi det bliver ‘for kedeligt’. Har du nogensinde læst en side for blot at konkludere du ikke aner hvad du har læst. Så du har måtte læse den igen? Det har jeg og årsagen skyldes, at vi mister fokus. Hjernen begynder simpelhen at vandre fordi det bliver for monotont.

En af de største myter ved speed-reading er at man ikke kan genkalde teksten når man kun skimmer den. Men det handler ikke om at skimme teksten. Når du kører bil og du kører 50 km/t i, så foregår det forholdsvis på ‘autopilot’. Din hjerne vandrer og du kører selvfølgelig bilen, men det sker ‘lidt af sig selv’ uden at være super fokuseret. Forestil dig så, at du kører 250 km/t. Er du nu mere eller mindre fokuseret end ved de 50 km/t? Du er mere fokuseret…meget mere faktisk. Og det gælder også når vi læser – det øgede fokus gør at hjernen ikke har tid til at tænke på noget andet.

Prøv det selv

Hvis du har lyst til at prøve det af, så har jeg en øvelse du kan starte med. Første trin handler om at finde ud af hvad din hastighed er idag. Det gør du ved at se hvor mange linjer du kan læse på 1 minut. Mit resultat var 28 linjer. Det ganger du så med gennemsnittet af ord per linie (tag 5 linier og tæl ordene og tag gennemsnittet). De fleste bøger ligger på mellem 10 og 12 ord per linje. Det giver mig altså, 280 ord i minuttet. Det er altså dit start punkt eller baseline. Skriv i kommentar feltet, hvad du ligger på!

Efter at have gennemgået kurset, så ligger jeg idag på 710 ord i minuttet – uden at det er gået udover min forståelse af teksterne jeg læser. Når det er sagt, så er min hastighed også afhængig af hvad jeg læser. Men med skønlitteratur, så ligger jeg på ca. 710 ord i minuttet. Altså ca. 3 gange så hurtigt.

Hvad end dit start punkt er, så kan du lyn hurtigt forbedre det med minimum 25% blot ved at gøre denne simple øvelse.

Tag din finger eller en blyant og før den under ordet når du læser. Den skal ikke røre papiret, men blot svæve lige over siden du læser og så ellers under ordet du skal læse. Det gør du i 1 minut hvor du igen tæller linjer og herefter ganger det med gennemsnittet af ord på linje. Igen, så skriv gerne dit nye tal i kommentar feltet.

Hvorfor har det en betydning? Det har det af 2 årsager. 1) Du sætter hjernen på arbejde, fordi at du nu skal koncentrere dig om at føre en blyant eller din finger og 2) Dine øjne har en tendens til at finde fokus på ting der bevæger sig. Så ved at have tilføje bevægelse, så ved du ikke kun hvor du er nået til, men du fanger også dine øjne og har dermed øget fokus med mindre risiko for at din hjerne begynder at vandre.

Hvis du har lyst til at lære mere om speed-reading, så kan du lytte til Kwik Brains afsnit om speed-reading eller læse mere om hans kursus.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *